Nchọpụta atụmatụ bụ ụzọ zuru oke maka ịnakọta na nyocha ozi na-eme ka mkpebi azụmaahịa dị oke mkpa. Ọ na-agụnye ịghọta usoro ahịa, mpaghara asọmpi, na ike dị n'ime iji mepụta atụmatụ dị irè. Blọọgụ a na-enyocha isi akụkụ nke nyocha usoro ma na-enye ndụmọdụ ndị nwere ike ime iji kwalite mbọ nyocha gị, yana ngwa ọrụ dị elu, asambodo, na ohere mmepe ọkachamara.
Ihe ndị dị mkpa nke nyocha Strategic
Nyocha ahịa
Nyocha ahịa na-agụnye ịghọta mpaghara ahịa sara mbara, gụnyere nha, uto, na usoro isi.
NDỤMỌDỤ : Jiri akụkọ nyocha ahịa na amụma Data Nọmba telegram na-arụ ọrụ amụma ụlọ ọrụ nweta nghọta n'ime usoro ahịa ahịa ma chọpụta ohere dị mkpa. Ngwa dị ka IBISWorld, Statista, na MarketResearch.com nwere ike ịbụ akụrụngwa bara uru.
Asambodo : Tụlee inweta asambodo dị ka Asambodo Onye nyocha Ọkachamara (PRC) sitere na Insights Association ma ọ bụ Asambodo Nnyocha Ahịa (MRS) Advanced Certificate in Market and Social Research Practice.
Nyocha asọmpi
Nyocha asọmpi na-enyocha ike na adịghị ike nke ndị asọmpi iji chọpụta uru atụmatụ.
NDỤMỌDỤ : Mee nkọwa zuru ezu nyocha mpaghara asọmpi, gụnyere nhazi ahịa, onyinye ngwaahịa, na usoro atụmatụ nke ndị asọmpi isi. Ngwa dị ka SWOT Analysis, Porter's Five Forces na Competitor Benchmarking dị mkpa.
Asambodo : The Chartered Institute of Marketing (CIM) na-enye diplọma na ahịa ahịa nke na-ekpuchi nyocha na atụmatụ asọmpi.
Nyocha nke ime
Nyocha ime ime na-enyocha ike, adịghị ike, ohere, na ihe iyi egwu nke nzukọ gị (SWOT).
NDỤMỌDỤ : Mepụta nyocha SWOT wee tinye data dị n'ime ka ị ghọta ike gị na mpaghara maka nkwalite. Ngwa dị ka Kaadị Balanced na Value Chain Analysis nwere ike inye aka na usoro a.
Asambodo : Institute of Management Consultants of India (IMCI) na-enye asambodo na ndụmọdụ njikwa nke gụnyere modul na nyocha nke ime.
Atụmatụ ihe atụ
Atụmatụ ndapụta gụnyere ịmepụta na nyochaa ọnọdụ ndapụta nwere ike ime n'ọdịnihu iji kwado maka ejighị n'aka ma mee mkpebi ndị a maara nke ọma.
NDỤMỌDỤ : Mepụta ọtụtụ ọnọdụ dabere na echiche dị iche iche wee chọpụta mmetụta ha nwere na azụmahịa gị. Ngwa dị ka nyocha PESTLE na usoro Delphi bara uru maka nhazi ọnọdụ.
Asambodo : Strategic Management Society (SMS) na-enye asambodo na nhazi ọnọdụ na nleba anya atụmatụ.
Ọnọdụ na nyocha Strategic
Ngwakọta data
Ịmekọrịta data sitere na isi mmalite dị iche iche na-enye echiche zuru oke banyere ahịa na ebe azụmahịa.
NDỤMỌDỤ : Jiri nhazi data agbakwunyere na ngwaọrụ nyocha iji jikọta data dị n'ime na nke mpụga maka nyocha zuru oke. Platform dị ka Tableau, Microsoft Power BI, na SAS dị irè nke ukwuu.
Asambodo : Asambodo ọkachamara ọgụgụ isi azụmaahịa (CBIP) nwere ike ịkwalite nka gị na ntinye data na nyocha.
Nchịkọta amụma
Ntụle amụma na-eji data akụkọ ihe mere eme na mmụta igwe na-ebu amụma ọnọdụ na nsonaazụ n'ọdịnihu.
NDỤMỌDỤ : Mejuputa nyocha amụma iji tụọ anya mgbanwe ahịa ma mezie atụmatụ gị nke ọma. Ngwa dị ka IBM SPSS, SAS Predictive Analytics na ọba akwụkwọ Python (dịka ọmụmaatụ, scikit-learn) dị mkpa.
Asambodo : World Predictive Analytics na-enye asambodo na nyocha amụma.
Ịhụ ụzọ aghụghọ
Nleba anya nke ọma gụnyere ịtụ anya na ịkwado maka ihe ịma aka na ohere n'ọdịnihu.
NDỤMỌDỤ : Tinye aka n'ọrụ nleba anya atụmatụ na-aga n'ihu, dị ka nleba anya ihe na-emekarị na ụlọ ọrụ ihe omume n'ọdịnihu, iji nọrọ n'ihu ngbanwe ahịa. Ngwa dị ka Horizon Scanning na Futures Wheel bara uru.
Asambodo : Institutelọ ọrụ maka Ọdịnihu (IFTF) na-enye asambodo n'ichepụta ụzọ aghụghọ.
Nkwado na CSR
Ịgbakwunye nkwado na ọrụ mmekọrịta ọha na eze (CSR) n'ime nyocha atụmatụ na-aghọwanye ihe dị mkpa.
NDỤMỌDỤ : Nyochaa mmetụta ogologo oge nke atumatu gị na nkwado ma jikọta echiche CSR n'ime usoro ime mkpebi gị. Ngwa dị ka Triple Bottom Line (TBL) na ESG nhazi usoro dị mkpa.
Asambodo : Global Reporting Initiative (GRI) na-enye asambodo na mkpesa nkwado. Na India, ụlọ ọrụ Indian Institute of Corporate Affairs (IICA) na-enye ọzụzụ na asambodo na CSR.
;
Ngwa na usoro dị elu
Ngwa nyocha dị elu
GIS Mapping na Spatial Analysis : Geographic Information System (GIS) ngwaọrụ dị ka ArcGIS na QGIS nwere ike inyere aka ịghọta ụkpụrụ na ọnọdụ.
Ngwuputa ederede na nyocha nke mmetụta : Ngwá ọrụ dị ka Lexalytics, NVivo, na RapidMiner nwere ike iji nyochaa data ederede sitere na mgbasa ozi mgbasa ozi, akụkọ, na isi mmalite ndị ọzọ iji chọpụta mmetụta ọha na eze na usoro na-apụta.
Nyocha Strategic: Ịmepụta Mkpebi Azụmahịa Mmetụta Mmetụta Dị Elu
-